Echilibrul între asumare și prevenire risc
februarie 19, 2018
Prevenția, cheia siguranței
februarie 26, 2018

Adesea, preferăm să eludăm realitatea, crezând cu ardoare că anumite evenimente ”nu ni se pot întâmpla chiar nouă”. Jaf armat în miezul zilei, uitatul portofelului în taxi, ploaie torențială în ziua nunții – totuși chiar atât de „ghinioniști” să fim? Această mentalitate nu persistă decât până în momentul în care ceea ce părea imposibil devine posibil și ajungem la vechiul proverb englezesc: ”Better safe than sorry”. Într-adevăr, e mai bine să fii precaut decât plin de regrete târzii.

Aceeași gândire este aplicabilă în privința siguranței casei tale – mai bine să fii precaut. Calitatea sistemelor de asigurare a protecției a crescut în tandem cu ingeniozitatea răufăcătorilor. Potrivit unui raport realizat de Poliția Română, există două tipuri de bariere de protecție pentru bunurile fiecăruia:

a. fizice, constituite din elemente, în special, mecanice de siguranţă (uşi, încuietori, grilaje, obloane, seifuri, pereţi etc.);
b. „psihice”, cu rol de descuraja infractorii sau de a detecta o tentativă incipientă de pătrundere prin efracţie.

Deși mulţi proprietari ignoră cele mai elementare măsuri de autoprotecţie, transformându-se de bunăvoie în victime sigure, un studiu efectuat de Universitatea Carolinei de Nord la departamentul de Criminal Justice and Criminology atestă importanța folosirii unui sistem de securitate. Potrivit studiului, 60% din infractorii prinși au admis că prezența unui sistem de securitate le-ar influența decizia de a alege altă locuință drept țintă.

Protejarea locuinței prin folosirea ambelor ”bariere”, atât fizice cât și psihice, pare a fi cea mai eficientă strategie împotriva musafirilor nepoftiți cu intenții malițioase. În cazul în care locuiți la bloc, printre metodele cele mai potrivite de siguranță se numără: instalarea unui interfon, închiderea tuturor geamurilor atunci când plecați de acasă și instalarea grilajelor de protecție (dacă locuiți la parter), montarea unui sistem de alarmă conectat la un dispecerat de monitorizare. În cazul in care locuiești la casă, e de recomandat ca, pe lângă metodele de protecție deja menționate mai sus, să adaugi în curtea ta un sistem de supraveghere video CCTV conectat la cel de alarmă antiefracție și un sistem de iluminare cu senzor de mișcare.

Indubitabil, cea mai bună metodă de combatere a infractorilor este împiedicarea lor de a găsi ținte sigure. Întărirea securității în locuințe este vitală pentru descurajarea tâlharilor din a-și continua activitățile ilicite.