Când ai reușit ultima oară să deschizi un site de știri sau pur și simplu să dai un scroll pe Newsfeed fără să fi informat de cel puțin 2-3 cazuri de violență în școli? Siguranța în cadrul instituțiilor de învățământ a devenit o specie de extremă raritate în România, dacă e să luăm în considerare numărul în creștere al cazurilor de abuz în școli. Aceste situații neplăcute nu implică doar elevii ci și profesorii și, în cazuri extreme dar dovedibile, părinții. Ne înspăimântă reacțiile de apărare la fel de mult cum ne înspăimântă gesturile de agresiune fizică și psihică. Astfel, cum să nu te întrebi în calitate de co-național, unde este paza în școli?
Într-adevăr, problema bullying-ul nu este doar perpetuată ci este și agravată în timp în incintele școlare. Prin lipsa unui sistem de securitate bine implementat, se instalează în incintele școlilor o lege nedemnă pentru societatea contemporană: legea supraviețuirii celor puternici. O dovadă clară a acestui fapt o reprezintă ultimul raport realizat de Consiliul National al Elevilor (CNE), conform căruia 28% dintre elevii din Romania nu se simt in siguranta in scoli, sau se simt doar partial in siguranță.
De asemenea, lipsa pazei umane permite prosperitatea altor curente sociale neplăcute și deloc productive: fumatul excesiv în rândul minorilor și ”chiulul” ca materia preferată a acestora. Defectele și viciile societății se reflectă în școli și sunt adoptate la rândul lor de către minori ușor impresionabili și influențabili. În plus, revoluția Youtube încurajează circularea unor provocări (en. ”challenges”) ce pot avea urmări nefaste pentru participanți. De exemplu, ”cinnamon challenge” (înghițirea unei linguri de praf de scorțișoară) sau ”ice and salt challenge” (menținerea unui cub de gheață pe pielea acoperită cu sare) sunt doar câteva din probele care pot conduce la probleme grave de sănătate și care înregistrează un număr mare de vizite la Urgențe.
Una dintre soluțiile acestei epidemii de nesiguranță în școli este, pe de o parte, instalarea de sisteme de supraveghere video în locații strategice care să ajute la monitorizarea elevilor. Incidentele de violență în școli rămân de multe ori nepedepsite sau nerezolvate din cauza lipsei dovezilor care să ateste implicarea vinovaților. De asemenea, supravegherea video a unor puncte cheie din incinta școlii poate reduce considerabil incidența fumatului și a chiulitului de la ore.
O a doua soluție de impact ar fi reinstituirea pazei umane în școli, considerată de mulți ineficientă. Însă numărul ridicat de cazuri de violență sau abuz în școli corelat cu procentajul de elevi care se simt neprotejați de instituția în care învață demonstrează necesitatea pazei umane în școli. Contrar anumitor opinii, paznicul școlii nu face doar să mențină liniștea în careu ci asigură paza în timpul orelor de curs și oferă elevilor liniștea psihică de care au nevoie.
Prin urmare, asigurarea personalului de pază în incintele școlare este o obligație, nu o opțiune. Protecția individuală nu ar trebui condiționată de fonduri sau opinii neavizate. În instituțiile de învățământ, protecția ar trebui să fie o garanție.