La fel ca în cazul băncilor, aeroporturilor și școlilor, protecția oamenilor necesită un grad ridicat de pază și personal bine antrenat în privința asigurării securității ambasadelor. Toate instituțiile cu influx mare de public necesită un sistem CCTV performant și agenți de pază bine instruiți, însă in cazul ambasadelor, mai ales în ultimii ani, nivelul de securitate a fost sporit radical.
Pentru început, vom trece în revistă măsurile generale de protecție adoptate în cazul ambasadelor.
Clădirile sunt superior fortificate față de alte instituții precum consulatele. In arhitectura unei ambasade, niciun detaliu nu este lăsat de izbeliște, de la unghiurile pereților la distanța de stradă. Insa toate aceste detalii depind de numărul de angajați și informația secretă ce trebuie protejată. Ocazional, chiar și sensibilitățile politice ale țării in care este localizată ambasada inclină balanța.
Insă, cel mai bun mod de a cunoaște reacția autorităților in cazuri extreme este analizarea unor astfel de cazuri din trecut. Atunci când ambasada detectează o amenințare, cetățenii care aparțin țării reprezentate de ambasadă sunt imediat sfătuiți să evite mulțimile și clădirea ambasadei, în timp ce descurajează vizitarea locurilor turistice populare ori aglomerate. De asemenea, instituțiile suspendează serviciile de rutină și acordarea vizelor până când consideră că pericolul a fost inlăturat. Desigur, alertele de securitate conduc la închiderea ambasadelor, cu funcționarea acestora doar in regim de urgență.
Cu toate acestea, putem concluziona că informațiile lacunare vis-a-vis de securitatea in Ambasade este datorată nevoii acestora de a menține informațiile de ordin protector secrete. Însă, in cazul în care sunteți nevoiți să desfășurați activități ce necesită aprobare de la ambasadă, vă sfătuim să fiți răbdători și să apreciați efortul depus de autorități pentru siguranța voastră.