Primim des intrebări legate de teama instalării unui sistem de supraveghere in afara legii. Acest articol poate fi un punct de plecare pentru cei care incep munca de cercetare in acest sens. Varianta scurtă a răspunsului: Da, se poate intampla ca instalarea unui sistem de supraveghere fără licență să te facă pasibil de dosar penal.
Varianta detaliată:
Incepem prin a reda art. 58 de la Cap 9 din legea 333/2003:
“Desfăşurarea de activităţi de pază sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmă împotriva efracţiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenţa de funcţionare prevăzută de lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.”
Dacă afacerea ta se regăsește printre aceste unități, ești obligat prin lege să instalezi un sistem de supraveghere cu licență:
– banci,
– institutii de creditare,
– case de schimb valutar,
– case de amanet,
– unitati postale,
– orice spatiu care cuprinde seifuri, case de bani, dulapuri de securitate, case de marcat, – benzinarii,
– spatii comerciale mai mari de 500mp,
– automate,
– spatii in care se desfasoara jocuri de noroc,
– casieriile furnizorilor de utilitati si altele.
În mediul privat, reglementările diferă. In spatiul privat, cetateanul poate sa instaleze orice sistem il protejează pe propria raspundere, fara obligatia de a prezenta aprobari sau instiintari. Totusi, este recomandat ca cetateanul sa apeleze la firmele licentiate chiar si pentru protectia spatiului privat pentru ca este vorba de instalarea unui sistem specializat de camere de supraveghere care are nevoie de indeplinirea anumitor conditii pentru functionarea corecta. Cu toate astea, instalarea unui sistem de supraveghere pe cont propriu nu poate fi sancționat prin lege.
In concluzie, trebuie reținut că proprietarii de intreprinderi trebuie să fie bine informati inainte de achizitionarea masurilor de protectie, cel putin din punct de vedere juridic. Utilizarea unui sistem de securitate in sediul afacerii personale este obligatorie din punct de vedere legal insa pentru uz casnic este opțional.
In cazul camerelor instalate pentru protectia locuintei, intimitatea vecinilor trebuie luata in considerare pentru a evita alte complicații.