Securitatea în școli în pericol de dispariție?
februarie 11, 2018
Cei 6 pași ce trebuie urmați pentru evaluarea de risc
februarie 19, 2018

În ciclul primar, noi, elevii, aveam defectul de a ne îngrămădi în careu grăbiți și entuziasmați, hlizindu-ne și salutându-l printre râsete pe domnul gardian, pe care nu-l vedeam atunci ca pe un paznic, ci mai degrabă ca pe un simplu adult între copii. Cât de puțin realizam cu mințile de școlari, cât de neștiutori eram în legătură cu rolul ”domnului gardian” în cadrul școlii și pericolele care ni se puteau întampla într-un spațiu atât de vulnerabil. Însă acesta nu este singurul exemplu în care necesitatea și/sau existența serviciilor de pază sunt trecute cu vederea. Adesea, ne bucurăm de desfășurarea unor evenimente fără a fi conștienți de expunerea la pericol sau de vigilența și implicarea paznicilor pentru a menține siguranța printre participanți.

Asigurarea serviciilor de pază pentru evenimente este o componentă organizatorică ce de multe ori trece neobservată în rândurile participanților. Recurgerea la angajarea agenților de securitate a crescut în tandem cu incidența acțiunilor teroriste și cu accesul civil facil la arme. De la concerte în locații mici până la competiții sportive de amploare, toate aceste evenimente recurg la servicii de pază pentru protecția participanților. Ba chiar mai mult, unele sporesc securitatea cu detectoare de metal/lichid și/sau sisteme CCTV.

De asemenea, serviciile de pază pentru proteste sunt și ele de multe ori ignorate în vâltoarea mișcării de protest. În Statele Unite, circula o fotografie faimoasă ce înfățișa un polițist de origine africană în mijlocul unor proteste pro-Trump care promovau supremația Albă. Alături de această fotografie, circula mesajul: ”Deși nu sunt de acord cu ceea ce spui, voi apăra până la moarte dreptul tău de a spune ce gândești”. Pe lângă dreptul cetățenilor de a se exprima liber, aceștia au dreptul la protecție individuală și colectivă, într-un mod obiectiv și egal, indiferent de înclinațiile politice, religioase sau culturale ale agenților de pază. Deși tendința mass media este de a se concentra pe actanții activi ai protestelor, mai există un grup de participanți la protest, care deși nu protestează au un rol la fel de important: paznicii.

Nu în ultimul rând, însoțirea transporturilor de valori necesită personal de pază care să asigure transferul de bunuri valorice din punctul A în punctul B fără niciun fel de incidente. Desi exista multe probleme care ar putea surveni, personalul companiei este permanent antrenat să gestioneze situații care ar putea împiedica finalizarea transportului sau care ar conduce la deteriorarea bunurilor transportate. Pentru cazuri ce necesită un grad ridicat de securitate, transportul de valori se efectuează cu autospeciale blindate, avizate de organele de politie, iar personalul însărcinat cu gardarea bunurilor poate lua direct legătura cu dispeceratul companiei, asigurându-se atât siguranta încărcăturii cat si a persoanelor insotitoare.

În concluzie, personalul de pază este de multe ori un bine necesar eclipsat de către desfășurarea evenimentelor pe care le apără. Fără îndoială, numărul în continuă creștere a violenței în publice va determina întărirea măsurilor de securitate și angajarea unui număr mai mare de paznici care să asigure buna desfășurare a evenimentelor.