Mottoul antreprenorilor contemporani de pretutindeni este: ”Îmi asum!”. S-au scris aforisme frumoase despre importanța riscului, s-au creat bannere pe Facebook cu citate pro-risc, ba chiar s-au compus cântece care îi laudă pe cei care îndrăznesc să riște. Însă există totuși o strânsă legătură între asumare și prevenire, la fel cum există o linie subțire între asumare și eșec. E nevoie de un singur risc pentru construirea sau prăbușirea unui imperiu.
Noi am descoperit cinci acțiuni premergătoare ”asumării”. Îi puteți considera cei 5 pași de urmat pentru o construcție solidă:
1. Identificarea nivelului de nesiguranță
Atunci când proiectului ii este asociat un nivel scăzut de nesiguranță, acesta poate fi abordat cu viteză de implementare în vederea obținerii rezultatelor cât mai repede de pe urma lui. Însă dacă un proiect are un nivel ridicat de nesiguranță, procedeul optim nu este ”toate pânzele sus”. Diferite iterații și reciclări sunt absolut necesare protecției pe termen lung.
2. Transfer de risc
Proverbul preferat din copilărie se dovedește a fi aplicabil și la maturitate: Unde-s doi puterea crește. Astfel, antreprenorul ar trebui să aloce riscuri departamentelor care sunt cele mai capabile să le gestioneze.
3. Amortizare risc
Această amortizare poate include alocarea de timp suplimentar, forță de muncă, mașini sau alte resurse utilizate de proiect.
4.Controlarea riscului
Controlarea riscului se referă la asumarea unui risc, însă obligatoriu concomitent cu luarea de măsuri pentru a reduce, a atenua sau a gestiona în alt mod impactul sau probabilitatea acestuia.
5. Asumarea riscului
Aceasta este ultima soluție. Aceasta înseamnă că, dacă rămân riscuri care nu pot fi evitate, transferate, asigurate, eliminate, controlate sau altfel atenuate, atunci acestea trebuie pur și simplu acceptate astfel încât proiectul să poată continua. Probabil, acest lucru implică faptul că riscurile asociate continuării acțiunilor sunt mai puține sau mai acceptabile decât riscurile de a nu merge mai departe.
Deși asumarea riscurilor este considerată calea cea mai bună pentru a învinge frica de eșec și a îți îndeplini visele, aceste clișee au și o parte întunecată care informează în mod greșit visătorii. Riscurile nu sunt făcute să fie asumate și atât. Riscurile au, în 99% din cazuri, o componentă negativă ce trebuie evitată. Abia după stabilirea și implementarea măsurilor de protecție putem înfrunta riscurile fățiș.