4 Motive pentru care să iti eficientizezi sistemul de securitate în firmă
iulie 6, 2018
Achiziționarea unei camere de supraveghere – cum faci alegerea corectă?
august 2, 2018

Camerele de bord cresc în popularitate de la o zi la alta, iar țara noastră nu face excepție din rândul promoterilor siguranței pe autostradă. Romania se află pe primul loc în Europa la capitolul accidente rutiere. Noi considerăm că obligativitatea instalării de camere la bord ar putea spori siguranța și ar schimb atitudinea șoferilor la volan.

 

Însă, înainte de toate, trebuie detaliat dacă este legală sau nu utilizarea unui astfel de device in Romania.

 

Răspunsul nu este atât de ușor de oferit precum ți-ai imagina. Poliția Română încurajează instalarea camerelor de bord pentru asigurarea unui martor ocular imparțial, însă legislația din România nu este foartă clară in privința camerelor de bord.Legislația menționează că inregistrarea datelor personale trebuie făcută cu acordul persoanei vizate – lucru imposibil de realizat la volan, pe autostradă. ÎNSĂ tot legea menționează 3 excepții:

 

Prima este filmarea in scopul protejarii vietii, integritatii fizice sau sanatatii persoanei vizate ori a unei alte persoane amenintate. Aici se pot incadra filmarile cu violenta, agresiune, prejudiciu si asa mai departe, deoarece o astfel de filmare poate demonstra nevinovatia cuiva si o poate proteja. O a doua exceptie este cand filmarea este necesara in vederea realizarii unui interes legitim al operatorului sau al tertului caruia ii sunt dezvaluite datele, doar daca acest interes nu prejudiciază interesul sau drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei vizate. Aici poate intra o situatie de accident. A treia exceptie este in cazul in care datele cu caracter personal sunt facute publice in mod manifest.

 

Astfel, utilizatorii camerelor de bord sunt incurajați de avocații care susțin că o filmare cu camera de bord ar putea intra in oricare din aceste exceptii. Noi considerăm că siguranța ar trebui să fie o prioritate. Tu?