Odată cu revoluția low-cost, biletele de avion au devenit din ce in ce mai accesibile. Însă traficul aerian ridicat și mega-aeroporturile construite în ultimele decenii au condus la necesitatea intaririi securitații in aeroporturi. Continuând seria, Paza In … , dorim să detaliem în acest articol structura securității în aeroport și efortul depus de pentru a asigura protecția călătorilor.
In primul rând, e important de specificat titulatura pe care acești agenți de pază o dețin. Conform Serviciului Român de Informații, operatorii de securitate care se ocupă cu menținerea ordinii și a securității pe toate aeroporturile din România sunt denumite cadre militare ale Brigăzii Antiteroriste (unitate specializată a Serviciului Român de Informaţii. Printre responsabilitățile agenților de Securitate, enumerăm:
În al doilea rând, regulile stricte care consumă din timpul pasagerilor sunt o etapă farte importantă în ceea ce privește transportul pe calea aerului. Toate măsurile de siguranță sunt concepute atât pentru siguranța călătorilor cât și a echipajului însoțitor, fiind reglementate la nivel european.
Bagajul de cală are interdicții clar delimitate pentru prevenirea accidentelor sau a posibilităților de atac. De asemenea, cozile la care pasagerii sunt supuși survin din nevoia agenților de securitate de a controla călătorii și conținutul bagajelor pentru a preveni situații precum deturnarea avionului sau atac cu produse chimice.
Fără indoială, aeroporturile sunt și vor continua să fie supuse unor controale riguroase de securitate. Aceste controale vor crește, cel mai probabil, direct proporțional cu augmentarea pericolelor aeriene.