La fel cum polițiștii sunt adesea greșit stereotipizați în filme hollywoodiene drept consumatori de gogoși și atât, nici agenții de pază nu au o reputație prea favorabilă în conștiința românilor. Există multe prejudecăți nefondate cu privire la efortul și dificultatea cerute de acest job. Noi dorim să clarificăm impresiile greșite care contribuie la portrete injuste pentru agenții de pază.
În primul rând, paznicii, gardienii, agenții de securitate poartă cu sine responsabilitatea protejării. Jobul lor implică risc și o responsabilitate foarte mare de a fi primii care acționează într-o situație periculoasă. De altfel, iminența pericolului face acest job să fie unul altruist, pe care nu orice=ine l-ar putea accepta. E drept că șansele de dezastru sunt mult mai mici decât șansele ca totul să decurgă normal într-o zi. Dacă raportul ar fi invers, atunci realitatea ar fi foarte îngrijorătoare. Însă gardienii sunt implicați în situații neplăcute aproape zilnic, însăși iminența pericolului fiind o fațetă care cere efort.
La capitolul efort, agenții buni de pază trec printr-un instructaj sever care are rolul de a-i pregăti pentru condițiile de muncă și responsabilitățile zilnice. Cea mai importantă caracteristică a acestui job este starea de alertă permanentă. Fără vigilență pe tot parcursul zilei de lucru un agent de pază își pierde utilitatea. Astfel, acest efort este foarte dificil de susținut pe o perioadă îndelungată și solicită considerabil angajatul.
O altă componentă demnă de admirație la acest job este nevoia de a sta în picioare pe toată durata zilei de lucru și deplasarea continuă între punctele de observație. Considerăm că acest aspect încadrează agenții de pază la categoria acelor joburi demne de admirat pentru solicitarea neîntreruptă a corpului. Pentru agenții de pază, un corp rezistent este crucial.
În plus, acest job nu este atât de limitat și clar definit precum pare. Activitățile desfășurate de angajat depind de cerințele tipului de pază umană și de cele ale angajatorului. De exemplu, fișa postului pentru un bodyguard va arăta diferit față de fișa postului unui paznic de mall. Însă, în multe cazuri, atribuțiile unui paznic implică și contact cu publicul, completarea de formulare, răspunderea la telefon.
În concluzie, sperăm că am reușit un alt tip de portretizare a celor care lucrează ca agenți de pază iar stereotipurile greșite dacă, nu vor fi complet eliminate, măcar radical modificate.